Soulaima Gourani

Foredragsholder, rådgiver, forfatter, debattør og iværksætter

Soulaima Gourani er foredragsholder og rådgiver for verdens største og mest ambitiøse virksomheder i kundeloyalitet og medarbejdermotivation. Hun har modtaget talrige priser og globale anerkendelser for sit arbejde. Hun er stifter af blandt andet nerdyspeakers.com og fremilivet.dk

Forespørg på et foredrag

  • Udfyld formularen herunder, og Soulaima vil vende tilbage snarest muligt.

  • Date Format: DD slash MM slash YYYY
  • Ønsker du et tilbud på bogen "Design Dit Liv" i forbindelse med foredraget?
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Design din fremtid

Dette foredrag er for virksomheder, fagforeninger og andre instanser der gerne vil sætte fokus på hvordan fremtidens arbejdsmarked udvikler sig, hvilke jobs der forsvinder. Soulaima Gourani lever midt i hjertet af fremtiden – nemlig i Silicon Valley i Palo Alto, Californien, og den viden og al den indsigt, deler hun hjerteligt ud af i sine hæsblæsende foredrag.  

År 2030 lyder så langt væk, men det er faktisk lige om hjørnet! Fremtiden betyder globalisering, nye teknologier, tab af arbejdspladser til automatisering, den fjerde industrielle revolution og udfordringer som klimaforandringer og truet biodiversitet. Er du opmærksom på de forandringer, der sker, der hvor du bor, på din arbejdsplads og i din branche? Hvordan påvirker forandringerne dig?  Forstår du den nye dagsorden, og er du klar til en ny måde at arbejde og leve på? Hvad vil det sige at gå på arbejde, og hvad er et rigtigt job? Hvilke unikke muligheder byder fremtiden? Hvem og hvad skal vi leve af i 2030 og 2040?

Fordi verden bliver mere og mere udfordret vil vi få behov for helt nye innovative måder at beskæftige, brødføde, aflønne, helbrede og uddanne mennesker på.

Digitalt talent bliver en seriøs mangelvare, og allerede i 2020 forudsiger eksperter, at over 30% af alle såkaldte techjobs vil være ubesatte. Hvordan ser arbejdsliv og samarbejde ud i fremtiden, hvor vi skal være ikke bare fem, men måske snarere syv generationer på arbejdsmarkedet?

Kan vi opbygge et bæredygtig og inkluderende samfund, hvor alle lykkes?

Erfaring 

Jeg har været ansat i IT industrien (herunder HP, Microsoft, Maersk Data) siden slutningen af 90’erne helt frem til 2007. Siden da har jeg arbejdet nu som bestyrelsesmedlem, og rådgiver for en lang række virksomheder, herunder global IT virksomheder om trends og tendenser, forbrugere, salg og service.

Jeg er særligt optaget af hvem vi skal leve af i fremtiden, herunder hvilke kompetencer vi skal skabe for at være i forkant med fremtiden. Og jeg ved, at vi lige nu overser tusinder af talenter.

Jeg har i en lang årrække siddet i “Fonden for Entreprenørskab”. Digitalisering betyder en hel masse muligheder og nye markeder, især for Danmark, som har en højtuddannet og It-moden og erfaren befolkning.

Jeg er iøvrigt top-aktuel med min nye bog “Design Din Fremtid” 

Hvilke jobs vil vi have i fremtiden?

Forskning viser at unge generationer forventes at have 10-14 jobs inden de fylder 38 år. Unge kalder sig ovenikøbet stolt “ professionelle job-hoppere” og ser det som en FORDEL at skifte job ofte. De unge vil ikke eje og de vil ikke ejes. 

Fremtidens jobs findes slet ikke. Vi skal selv skabe dem. Og ingen af os ved hvilke talenter vi skal bruge fem -ti år fra nu. Så vi har brug for fleksible og mentalt stærke forandringsparate medarbejdere. Og vi har brug for at aflæse tendenser lynhurtigt, så vi kan sadle om hurtigt. Hvis ikke vi vil tabe vores job til en robot, skal vi holde op med at tænke som een. Og software vil overtage mange af vores kedelige og rutineprægede og farlige jobs og arbejdsopgaver.

At få et job er ikke længere tilstrækkeligt. Vi skal lære at skabe jobs. Og vi skal lære at finde vores passion, sætte mål, nå dem, sætte nye mål og kunne håndtere og vende modgang til medgang. Alt for mange (af os) lever et liv i faste rammer som ikke inspirerer, motiverer og tilfredsstiller os.

Teknologi gør det i dag fuldt ud muligt for mange af os at arbejde hvorfra vi vil. Og chefer skal gøre om med forestillingen om “jeg- kan- se- dig- ergo- arbejder -du” mentaliteten.

Teknologi vil, som vi ved, skabe helt nye former for ansættelser og skabe nye jobs. Her i USA (hvor jeg bor) mangler vi eksempelvis pt. 200.000 hackere til at opretholde ro og orden på nettet, og til at angribe udenlandsk cyper crime.

Vi vil også se måden vi uddanner os på ændre sig markant. Antallet af ”remote-workers” også kendt som “gig-wokers” vil stige i hele verden, og muliggøre mere fleksibilitet i folks livsdesign. 

I en hver trussel findes en gigantisk mulighed

Nuværende og kommende verdensomspændende cyper, hacker og cyber-spionage er kæmpe trusler, og vi har ingenlunde tilstrækkeligt med eksperter på området til at imødegå disse trusler. Danske it eksperter anslår at vi i over de næste 10-13 år vil mangle ca. 20.000 it-specialister. Og det er endog lavt sat. Tallet er nok snarer 30-40.000. Danmark har pt. 116.400 ledige (ledighedsprocenten er 4,3 pct).

Eksperter siger at kan man strikke, kan man også lære at kode. Og kan man kode, kan man lære at hacke. Men man skal ville det – altså fra eksempelvis fagforeningernes side af.

Den finske tænketank SITRA har netop haft Finlands mest magtfulde fagforeninger med til en dybdegående studietur til blandt andet Palo Alto for at undersøge og tage temperaturen på hvor teknologien og fremtidens arbejdsmarked bevæger sig hen. Det understøtter pointen i at teknologen bevæger sig hurtigt og at de der designer, og repræsenterer landets love og arbejdsmarked må have en finger med på pulsen.

Nye tider kræver nye måder at arbejde og tænke og leve på

Januar 2016 var jeg i Davos til det årlige topmøde arrangeret af World Economic Forum (WEF) hvor begrebet Fourth Industrial Revolution blev fremlagt.

The Fourth Industrial Revolution repræsenterer den forandring, og dèt skifte vi står midt i.

Det er en sammensmeltning af den digitale, biologiske og den fysiske teknologi. Siden er verden gået i selvsving, og begrebet er næsten blevet allemandseje. Men hvad betyder det helt konkret for dig og mig? En helt ny verden med nye jobs, nye muligheder og nye og hidtil usete trusler økonomisk, sikkerhedsmæssigt og personligt.

The Fourth Industrial Revolution er bygget på den “Third digital revolution”—som var den digitale kommunikation, online networking og global kommunikation og digital teknologi.

Vinderne bliver dem, der forstår, at de hele tiden skal tilegne sig ny viden, og at de selv skal forme deres job og endda beskrive, hvordan den ser ud ti år ud i fremtiden. Vi skal hele tiden være på forkant. Du er nødt til at tage ejerskab over din egen karriere. Ellers bliver du en taber i fremtiden, der regner med, at samfundet og arbejdsgiveren holder en hånd under dig. Det gør de ikke. Det kan de ikke.

Det lyder meget usikkert, tænker du måske? Hvordan sikrer medarbejdere – freelancere om du vil – de rettigheder, de har i funktionærstillinger i dag? Det korte svar er “det kan du ikke”. Du skal erkende følgende: “min fremtid er jeg ansvarlig for. Jeg kan ikke være sikker på, hvad jeg tjener, eller om jeg vil være ansat. Jeg har ikke nødvendigvis ret til barsel og tre måneders opsigelse med løn.” Og et eksamensbevis er på ingen måde nogen garanti for at det vil gå dig godt eller bedre end for dem uden.

Dét er vi nødt til at forholde os til, uanset hvor træls det end måtte føles. Det er kun i eksempelvis tennis at spillereglerne stor set har været de samme de sidste 80 år. I sport ved man at den der træner mest sandsynligvis er dygtigere end de, der ikke træner (10.000 timer). Men i erhvervslivet kan en amatør sagens komme fra venstre og disrupte en hel industri. Du ved ikke hvor eller af hvem, du bliver angrebet.

Rettigheder forsvinder i fremtiden, og det nytter ikke noget at klamre sig til dem. Læren er, at vores jobs ændrer sig. Selvsagt er uddannelse vigtigt både for ens selvværd og for at skabe en solid platform at starte ud med, men vi må ikke bryste os af traditionel uddannelse (alene) og tro, at det sikrer os i al fremtid. Din viden, når du afslutter en eksamen, er allerede forældet, så spørgsmålet er, hvordan du sørger for at opretholde din markedsværdi.

Vær kreativ og nysgerrig og sørg for at have selvtillid, siger en af Colombia Universitys bedste professorer Anu Bradford, da jeg for et par dage spurgte hende, hvad du skal kunne i fremtiden.” Din viden forældes men dine menneskelige egenskaber til at være kreativ, nysgerrig og have mod går aldrig af mode, og vil tage dig længere frem i livet end nogen faglige kompetencer alene”.

Lyt, læs, lær, efteruddan dig livet igennem, formelt eller uformelt, og vær ikke bange for at ryge ud af en tangent eller helt skifte spor, det vil være reglen – mere end undtagelsen at fejre 25 års jubilæum samme sted eller i samme stilling/industri. Du må indstille dig på, at du kommer til at skulle navigere i et ekstremt ændret arbejdsmiljø, som dine forældre og ældre kollegaer ikke har navigeret i. Om fem år er der ikke ret mange af os får en jobbeskrivelse, når vi bliver præsenteret for et nyt job. Du kommer selv til at skulle definere dine opgaver og du byder selv ind på dem, på samme måde som vi kender det fra online auktioner.

Om FÅ år vil vi se ledere, der gør op med trangen til at ”eje” kompetencer ved at have os ansat. Ledere skal blot have adgang til dem. Vi vil se flere, som arbejder for flere forskellige virksomheder på én gang. Og vi vil se en stigende tendens til, at virksomheder benytter sig af løsgængere og projektarbejdere. Dette er en direkte konsekvens af, at vi bliver så få til at løse flere opgaver. Det gør din jobsituation mere alsidig, men også mere kompleks, og det er dit ansvar alene at se hvor vinden blæser.

Fremtidens arbejdsmarked har jeg holdt talrige foredrag om i ind- og udland, og ofte været på tv og radio om. Foredraget er bygget på mine metoder, som jeg har undervist i bla. på Harvard Kennedy University & Stanford University, samt forskning fra Yale, INCAE og ISB samt opgaver fra mine kendte workshops, foredrag, mine bøger, og selvsagt MINE praktiske “hands on” erfaringer  – og spændende bidrag fra nogen af verdens mest succesfulde og modige menneske, der viser og fortæller helt eksklusivt hvordan de har gjort.

Booking

Har du spørgsmål om foredraget eller hvordan et foredrag hvor vi kombinerer flere temaer kan skræddersyes til dit behov, kan du kontakte  Soulaima Gourani. Eller send en forespørgsel og fortæl os hvad du ønsker, hvor og hvornår.